четвртак, 9. јун 2011.

Истина дуг према жртвама

Поменом и парастосом, који је служио протојереј ставрофор Миомир Зекић, Борачка организација општине Пале обиљежила је јуче 19. годишњицу јуначке погибије четрнаест бораца ВРС, припадника чете "Петар Пандуревић".



Први човјек овдашње борачке организације, Михајло Парађина, истакао је да је овај чин подсјећање на један од најтужнијих датума у ратној историји Пала, али и на херојство српских јунака, који су положили живот како би спријечили пробој непријатељских снага на ово подручје.



- Прије равно деветнаест година, у тренутку када је била сахрана 45 бораца погинулих у Жепи, снажне непријатељске снаге покушале су пробити одбрамбене линије на Требевићу и продријети у дубину српске територије. Нису успјели да проведу мучки и кукавички план и у томе су спријечени херојским отпором припадника чете која је носила име Петра Пандуревића, а који је и сам јуначки погинуо у тој бици - подсјетио је Парађина, нагласивши да БО Пале и овим чином жели да укаже на то да не смију бити заборављени храбри учесници наше историје и људи који су најзаслужнији што РС постоји и што данас живимо у слободи и миру.

- Близу 22.000 припадника ВРС уградило је живот у темеље Српске, највредније тековине Одбрамбено-отаџбинског рата, имамо преко 37. 000 ратних војних инвалида, 30.000 дјеце остало је без родитеља, а неколико хиљада родитеља је остало без дјеце, док је уништено и етнички очишћено 1.900 српских насеља и расељено преко пола милиона Срба у БиХ. То је огромна цијена која нас обавезује да докажемо истину о српском страдању у протеклом рату, нама наметнутом из бјелосвјетских кругова моћи, јер је то питање од највеће важности за опстанак будућих генерација Срба на овим просторима - поручио је Парађина.

Спасоје Нинковић, један од ратних командира чете "Петар Пандуревић", рекао је покрај спомен-обиљежја у насељу Стара станица да се почетком протеклог рата на истом мјесту постројила чета од око 200 храбрих и одважних људи који су чували српске положаје на Требевићу, али су у свом јуначком путу обишли и бројна ратишта широм РС.

- Наша мала чета дала је велики допринос у одбрани српског народа и стварању РС. Погинуло је 36 бораца чете "Петар Пандуревић", 18 бораца је рањено, а троје има статус ратних војних инвалида - рекао је Нинковић, наглашавајући да борачка популација и породице погинулих српских бораца заслужују још већу пажњу и бригу институција РС.

Вијенце на спомен-обиљежје у паљанском насељу Стара станица положили су чланови породица погинулих српских бораца и њихови саборци, представници БО Пала и Удружења "Бели вукови", водећи људи општине Пале, Мирослав Брчкало и Слободан Савић, званичници Источног Сарајева, предвођени предсједником Скупштине града, Мирославом Лучићем, те делегације ЦКРС и Општинске организације СУБНОР, као и комшије и пријатељи.

Аутор: Срђан Шекара
сриједа, 08 јун 2011

2 коментара: