четвртак, 9. јун 2011.

ХОРДЕ НАСЕРА ОРИЋА СУ МИ ПОБИЛЕ ПОРОДИЦУ

Субота, 16. јануара 1993. године забиљежена је црним словима у сјећање Цветка Ристића из Кушића, код Скелана, јер су тог дана муслиманске снаге под вођством Насера Орића убиле његову мајку Иванку, оца Новака, брата Мићу и сестру Митру.



У тренутку напада Цветко је имао четрнаест година, био је најмлађи члан у породици и остао је једини свједок страшних злочина које су Орићеве снаге починиле у његовој породици. Он каже да стравичне слике злочине никада не могу да изблиједе.



- У суботу, 16. јануара у рано јутро муслиманске снаге под вођством Насера Орића напале су цијело подручје Скелана и моје село, које је осам километара удаљено од Скелана. Тог јутра отац и ја смо отишли из куће, али кад је видио да Орићеве снаге нападају село, он се вратио по мајку, брата и сестру. Међутим, убили су га на око 50 метара од куће. Отац је умро у најстрашнијим мукама - казао је Ристић. Поподне, када се борба стишала, у подруму, односно на згаришту куће, Цветко је нашао убијену сестру Митру, која је имала 19 година, и мајку Иванку.

- За Мићу, који је тада имао 15 година, ни до данас нисам сазнао ништа. А волио бих да му кости нађем и да их сахраним поред сестре, мајке и оца - казао је Цветко, те додао да су Орићеви војници спалили његову кућу.

Послије тих дешавања, каже Цветко, четири дана провео је у окружењу, али је након тога живио у Србији и Црној Гори, да би се поново вратио у своје село, гђе је помоћу донација и власти поново почео нормално да живи.

- Поправио сам кућу. Добио сам посао и сада планирам да формирам породицу. Иако још нисам званично ожењен, већ више од годину дана живим с ђевоком. Ако бог да, својим потомцима ћу причати о свему што се десило тог јануара мојој породици - казао је Ристић, те додао да нема никаквих примања, као што је инвалиднина. Он је рекао да се нада да ће ипак једног дана рука правде стићи Орића због свих злођела које је учинио над српским становништвом у сребреничком крају.

- Ако се успије доказати и ако суђење гереналу Ратку Младићу покаже неке нове детаље, онда се надам да ћу дочекати да Орић плати за та злодјела -– поручио је Ристић.

Милош Миловановић, секретар БОРС Сребреница, рекао је да постоји много догађаја који би се могли окарактерисати као почетак етничког чишћења српског народа с овог простора, али да је нападом на село Гниону на Ђурђевдан 1992. године почело етничко чишћење српског народа Сребренице.

- На крсну славу мјештана Гнионе убијена су два старца чија је кривица била што су Срби и што су жељели да живе на својим вјековним огњиштима. Један је заклан, а други, који је био слијеп, запаљен је - казао је Миловановић, те додао да је напад предводио Орић, као и све остале нападе на српска села. Он је рекао да је у нападу 16. јануара 1993. године у Скеланима и околним селима Ћосићи, Костоломци, Кушићи, Жабоквица, Топлица, Калиманићи и друга села и засеоци Скелана убијено 69 цивила, а преко стотину рањено. Како је истакао, у зони одговорности такозване 28. муслиманске дивизије, под командом Орића, на територији Бирча и Подриња убијено је 3.267 Срба. Од тога је 880 било бораца, а 2.382 жртве су цивили. Напади су углавном извођени на српске православне празнике, Божић, Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан.

- Породице жртава вапе за правдом, а правда је у овом случају преспора, али ми у Борачкој организацији мислимо да немамо право да одустанемо. Док злочинци који су починили ове страшне злочине не буду изведени пред лице правде нико нема право да одустане од тражења правде - истакао је Миловановић.

Нема коментара:

Постави коментар