петак, 12. јун 2015.

Протест Ратних Ветерана у Новом Саду

Протест Ратних Ветерана у Новом Саду

НОВИ САД - “САВЕЗ РАТНИХ ВЕТЕРАНА СРБИЈЕ” позива све ратне ветеране, чланове њихових породица, као и све ветеранске-борачке организације у земљи и друге грађане којима је стало до праведног законског решења права ратних ветерана и чланова њихових породица у Србији, да дођу 13.06.2015. године (субота) у 17,00 часова испред Градске куће у Новом Саду, Трг Слободе 1, где ће се одржати МИТИНГ РАТНИХ ВЕТЕРАНА СРБИЈЕ



ЦИЉЕВИ МИТИНГА:

1. Упознавање са положајем ратних ветерана у Републици Србији, стањем у ресору борачко-инвалидскеј заштите протеклих година и радом ресора борачко-инвалидске заштите у Министарству по питању доношења новог Закона о ратним ветеранима (нелогичности, антиуставне одредбе - дискриминација, непостојање суштинских права, повреда свих међународном регулативом гарантованих људских права и последице усвајања оваквог законског решења), активностима ресорног Министарства на разједињавању борачких организација ( формирање тзв. “САБОРА” - Савеза борачких организација-- од послушника и подобних лидера чланица тог Савеза и покушај да се по партијској линији организују ветерани - улога државног секретара Д. Поповића), неправилностима око трошења буџетских средстава и др.

2. Позивање надлежних институција да испитају рад и неправилности у раду ресорног
Министарства; - позивање свих ветеранских-борачких организација, избегличких удружења, удружења која се баве заштитом људских права и грађана да нам се придруже у заједничкој борби за праведно решавање статуса и положаја ратних ветерана у Србији; - позивање свих народних посланика у Народној скупштини Републике Србије да, уколико накарадни предлог Закона Министарства уђе у скупштинску процедуру, не гласају за исти јер повређују част, морал и достојанство бивших бораца и њихових породица, као и Устав Републике Србије;
- позивање Владе Републике Србије да испуни наше захтеве и искаже бригу и поштовање према ратним ветеранима, а уједно и бригу за очување народа и земље.

3. Упућивање захтева надлежном Министарству и Влади Реублике Србије за: - хитно повлачење из процедуре “Нацрт закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица”; - стављање у скупштинску процедуру “Предлога Закона о правима ратних ветерана и чланова њихових породица” који је 26.12.2012. године предан у Народну скупштину од стране Савеза ратних ветерана Србије са 40.014 потписа грађана - ратних ветерана; - смене државног секретара Драгана Поповића и помоћника министра за борачко - инвалидску заштиту Милана Поповића; - именовање нових лица на дужности државног секретара и помоћника министра за борачко - инвалидску заштиту из редова ветеранске популације, часних и поштених људи који су се својим радом у протеклим годинама истакли у праведној борби ратних ветерана за заштиту њихових и људских права у Републици Србији, људи који нису партијски опредељени и који ће имати подршку већине ветеранске популације; - формирање новог Савета за ветеранска питања при ресору надлежног Министарства у који би ушли представници свих ветеранских организација које делују на територији Републике Србије, а не неколико представника минорних удружења одабраних по досадашњим критеријумима.

Организациони одбор.

"Дан Ветерана - Видовдан"

Нема коментара:

Постави коментар